Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,

Klart att du ska vara scout!

Och då ska du förstås bli det i Scoutkåren Vikingarna, Gärdets egen scoutkår.

Scout blir man genom övning. Övar gör man bäst i den lilla gruppen, patrullen, tillsammans med de andra patrullerna på avdelningen. Där lär och leker man tillsammans för att klara livets olika situationer, samtidigt som man har kul. Man får ta vara på sig själv, sina vänner och andra, naturen och allt som lever i naturen. På så sätt kan man också njuta av det man har omkring sig: människor, djur och natur. Och på ett sätt som man har nytta av resten av livet.

Varför just Scoutkåren Vikingarna? Vi är en liten fin scoutkår med tradition och erfarenhet, med en bra blandning av land- och sjöscouting. En kår som ligger just där du behöver oss, på Värtavägen invid Gärdet med alla dess möjligheter. Det praktiska båtkunnandet grundar vi vid Sjöhistoriska museet där vi seglar Optimistjollar vår och höst. En hel del av det vi vill lära ut, delar vi med oss på olika aktiviteter vid vår scoutstuga på Lovö. Även där har vi tillgång till OP-jollar.

Vi har även en kölbåt (en 'riktig' segelbåt), en Willing 31 med nio kojplatser. Med den gör vi längre seglingar med främst patrullscouter och äldre men även kortare med juniorer. Vissa seglingar sker bara med ledare.

Varje sommar åker vi på läger, ofta till Vässarö i Roslagen men även till många andra platser.

Läs mer, och hör sedan av dig.

Välkommen!

Spårare (Miniorscout)

Åk 2-3.
Som minor är du i allmänhet 8-9 år gammal.

Under din tid som miniorscout får du lära dig de mest grundläggande scoutfärdigheter som att kunna använda en karta, knyta användbara knopar (knutar på scoutspråk) och segla optimistjolle. Du får också lära dig mer om vad det betyder att vara scout och hur scouting kom till. När man har lärt sig tillräckligt om någonting får man ett märke till scoutskjortan som visar vad man kan.

Miniorerna träffas en gång i veckan för att leka och lära tillsammans. Vi tycker det viktigaste är att ha roligt men kräver också lite tillbaks från dig, du måste kunna vara lugn och lyssna emellanåt annars blir det inget kul.

En eller två gånger per år har vi övernattning. Då vi åker till vår scoutstuga och seglar samt går ut i naturen. Det brukar vara jättespännande och väldigt roligt. Troligen är du också med på ditt första läger, under 3 - 5 dagar.

Upptäckare (Juniorscout)

Åk 4-5.
Som junior är du i allmänhet 10-11 år gammal.

Juniorer får lära sig lite svårare saker och gör ofta saker tillsammans i patruller.

Under juniortiden får du pröva och öva på mycket av de saker som man behöver kunna för att klara det lite tuffare patrullscoutprogrammet. Du får prova att laga mat på stormkök, lära dig elda, sova i vindskydd, orientera, paddla kanot, segla större båtar och du får lära dig att använda kniv och yxa.

Juniorerna har oftast två övernattningar per år och brukar vara lite längre tid på sommarlägret. Du kan också få åka på olika dagsturer eller särskilda kvällsaktiviteter.

Äventyrare (Patrullscout)

Åk 6-8.
Patrullscout är du mellan 12 och 15 år. Då får du åka på lite fler övernattningar och hajker. Skillnaden mellan hajk och övernattning är att på en hajk förflyttar du dig i naturen och bor i antingen vindskydd eller under bar himmel. På övernattning bor du inomhus.

Som patrullscout får du vara med om fler spännande saker som t ex kanothajk, långseglingar eller lite längre vandringshajker. Det blir mer avancerad scoutteknik som surrningar och olika hjälpmedel om hur man klarar sig i naturen under lite svårare omständigheter. Du får gå intressana och roliga kurser som Patrulledarkurs som distriktet arrangerar. Där får du träffa scouter från andra scoutkårer, i samma ålder som du själv. Kanske träffa någon som du har som vän hela livet!

Sommarläger förstås, under en dryg vecka eller så.

Utmanare (Seniorscout)

15-18 år.
Som senior kan du det mesta av scoutfärdigheter och är van att vara i både stad, skog och på sjön. Det är nu dags för dig att dra nytta av allt du lärt dig och allt du varit med om. Du och ditt seniorlag har nu möjligheten att själva bestämma vad ni vill göra. Tillsammans med er seniorledare planerar ni hajker, seglingar, utlandsresor eller vadsomhelst så att det blir precis som ni vill ha det. Det finns också många kurser, tävlingar och roliga arrangemang (ofta kallade arr) för seniorer.

Det är också helt OK att bara träffas och sitta och slappa eller fika då och då.

Ledare

18+ år.
Som du ser behövs det ledare, vuxna, till de olika scoutgrupperna. Vuxna som ser till att alla de roliga och lärande aktiviteterna blir till. Vuxna som kan lära miniorerna en knop och be dem att vara tysta en stund. Vuxna som visar juniorerna hur stormkökets olika delar ska sättas samman för att det ska kunna bli varm mat. Vuxna som visar patrullisarna hur en surrning ska se ut för att man ska kunna sova lugnt hela natten i vindskyddet. Vuxna som kan hjälpa seniorerna med att planera de där roliga aktiviteterna.

Kort och gott, det behövs vuxna.

Dessa vuxna behöver inte alls vara fullfjädrade scouter med 25 års egen scouterfarenhet. De behöver vara vuxna som bryr sig. Bryr sig om barn. Bryr sig om samhället. Bryr sig om framtiden, och framtidens vuxna. De där scoutfärdigheterna kan man lära sig, antingen av de andra i ledarteamet eller på någon av alla de kurser som finns. Det finns kurser allt ifrån Scouting för oerfarna till påbyggnadskurser för mycket erfarna.

Men du är aldrig ensam. Scoutledare är sällskapliga människor, som gillar människor. Det är därför de är scoutledare.

Kom med du också! Vi behöver alltid bli fler. Det finns alltid plats för dig med.

Roverscout

18+ år.
Om du känner att du inte vill eller kan ta steget upp och bli scoutledare när du blivit arton år behöver du inte få sparken från scouting i alla fall.

Du och dina scoutkompisar kan bilda ett roverlag och fortsätta att träffas och scouta tillsammans. Det är inte ovanligt att scouter från olika kårer bildar ett roverlag tillsammans. Som roverscout kan du göra ungefär detsamma som du gjorde som senior, många arr riktar sig numer till både seniorer och roverscouter. Om ditt roverlag hör till någon kår så kan ni ha samma möjligheter som andra kårmedlemmar att låna utrustning, stugor och båtar beroende på vad för regler som gäller i den kåren.

Mer information?

Vill Du läsa mer, klicka här så kommer Du till Svensk scoutings hemsida.

Och vad gör jag nu?

Visst låter det här kul? Då är det bara att fatta telefonen eller tangentbordet och höra av Dig till Ann Furuskog (byt ' at ' till '@'), 070-738 73 95, som är kårens kontaktperson för nyanmälningar.
 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2018-12-05 11:49.