Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,

Träningshelg på Sjövik 2011

I våras beslöt Ludde (Louise) och hennes kompis från HE att ställa upp i DM (distriktsmästerskap) i scoutfemkamp. Dom insåg bägge att det kunde vara bra att träna först, så jag fick nöjet att coacha tjejerna vid några tillfällen.

Ludde tyckte att det var så roligt och nyttigt att träna att hon ville dela med sig till fler att förkovra sig i grenar man kan ha nytta av på olika scouttävlingar. Även nu fick jag uppdraget och vidtalade två av mina kompisar i Old Vikings, Uffe och Lasse, som bägge tyckte att det var kul att ställa upp.

Helgen 27 - 28 augusti var det dags. Åtta scouter och två ledare samlades på Sjövik och ägnade helgen åt att träna eldning, surrning, orientering, naturkunskap, knopar och livlina. Speciellt eldningen körde vi gång på gång och såg tydligt att tekniken blev bättre och bättre. Vi tipsade att om man fick dålig ved skulle man klaga och begära bättre. Vid nästa omgång delade vi förstås ut riktigt kvistig ved, men ingen reagerade! Se nedesta bilden.

Naturkunskapen bestod av tre omgångar med 30 frågor i varje med stegrad svårighetsgrad. Orienteringen vållade lite huvudbry för de flesta, speciellt vid den kontroll som låg fel, men det är något som kan hända vid alla OL-tävlingar och det gäller att inte tappa fattningen för det. Mot slutet övade vi på den gren i scoutfemkampen som heter surrning/livlina och består av just detta.

Bad efter orienteringen, alla måltider utom söndag frukost ute och trevlig samvaro gjorde ju inte saken sämre. Men, helgen hade inte blivit speciellt lyckad utan god mat. Marie och Maggan svarade för den och servade oss alla nästan oavbrutet med luncher, middag, mellanmål och allt man behöver. Därigenom kunde vi andra helt ägna oss åt att träna, helt utan att behöva avbryta.

Det som var behållningen för oss instruktörer var det stora engagemanget hos deltagarna. Alla kämpade på för att få vattnet att koka över lite fortare nästa gång och att få surrningarna att hålla. Väldigt kul att se!

Vi har redan fått frågan om vi vill göra om det nästa år, och det verkar inte orimligt. Förhoppningen är ju då att det blir fler deltagare. Kanske du som läser det här blir lite sugen att vara med nästa gång? Och som det lät efter helgen har vi i alla fall två par som tänker ställa upp på DM i scoutfemkamp nästa år!

Harald

Se bilder, öppnas i ny flik! Går att starta som bildspel, klicka på de tre punkterna på översta raden.
  • Allt om helgen
  • Tyko och Micke eldar
    Foto: Marie och Harald.
  • Klicka på bilden för att förstora/förminska


     
    Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2017-09-13 09:22.