Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,

Sjövik efter stormen Dagmar

Natten mellan juldagen och annandagen 2011 drabbade oss stormen Dagmar. I Norge uppmättes vindar på över 40 m/s (orkan börjar vid 32). I Sverige blev ca 200 000 hushåll spänningslösa, däribland Sjövik, där både el och telefon slogs ut. Bortåt ett 50-tal träd föll i våra närmaste omgivningar.

Roten till detta är med all sannolikhet den katastrofala avverkningen i september 2008 som skapade ett kalhygge på vår sida av vägen mot Prästvik. Träden på andra sidan av vägen har tidigare aldrig varit utsatta för hårda vindar och klarade inte trycket utan föll på rad. En del av träden blev hängande på el-och teleledningar med avbrott som följd. Tre lövträd vid lägerbålsplatsen bröts av och för en tall vid uthuset har roten släppt så trädet lutar sig nu mot sina grannar.

Natten efter gjorde Fortum ett jättejobb, röjde bort en massa träd och fixade kablarna, så nu fungerar elen igen. Av någon märklig anledning fungerar även telefonen, fast det hänger en stor tall i den ledningen. Den hänger så tungt att stolpen en bit bort har krökts av tyngden. Dagens jobb för stugfogden blev att börja röja upp vid sjön, men det hann inte bli helt klart.


Klicka på bilden för att förstora/förminska
Nu återstår att se vad SFV kommer att göra, men under alla förhållanden kommer träd- och vedhelgen 18 - 19 februari att få ett utökat innehåll ...!

Titta på bilder, öppnas i ny flik! Går att starta som bildspel, klicka på de tre punkterna på översta raden.
Foto: Harald Kuntze.

Komplettering 111227:
I dag hörde SFV av sig. Man är väldigt mån om att ta hand om eventuella problem på vårt arrendeområde. I nästa vecka kommer man att ta ner den lutande tallen och ta en titt på tallgrenen som hänger i en trädklyka. Övrigt får vänta ett tag.
Se bilder från 111227
.

Komplettering 120106:
Den lutande tallen vid uthuset är nu fälld, liksom de två den lutade sig mot. Vi har nu ca 50 löpm tall att ta hand om på träd- och vedhelgen 18 - 19 feb! Tallen som hängde tungt på teleledningen vid P-platsen är kapad så att stolpen nu är rak igen. Dagens upptäckt var att elstolpen närmast Storstugan lutar för att stagen har släppt. Ledningen fram till den hänger därför väldigt lågt.
Se bilder från 120106
.
 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2017-09-13 09:05.