Scoutkåren Vikingarna
Svenska Scoutförbundet
Måndag 21 januari 2019,

Plantering på Sjövik 090601

Nu har man planterat tall i den avverkade delen, med undantag av ett område runt våra hus. Enligt SFV har skulle man plantera tall "i glest förband" och räknar med självsådd av björk för att det ska växa upp någon form av blandskog.

Det började under röjningskvällen 26 maj. Vid 19-tiden eller så stannade en blå skåpbil i backen och en man kom fram. Han talade bara engelska och förklarade att dom (fyra stycken) skulle plantera (tall, det ordet kunde han). Han hade en karta med sig och ville veta om hela det avverkade området skulle planteras. Jag visade honom de markeringar SFV gjort och förklarade för honom att det bara skulle planteras utanför begränsningslinjen. Uppenbarligen hade dom noll koll och inga som helst instruktioner vad man skulle göra och framförallt inte göra.

På min fråga om dom skulle börja jobba så här sent på kvällen sa han att det tar bara en timme eller kanske mindre än så. Bilen körde ner och parkerade i den nedre delen av området och jag höll lite koll för att jag var intresserad av att se hur det skulle gå till och för att jag ville ta några bilder. Ingenting hände och efter en ca kvart åkte bilen iväg igen.

Måndag 1 juni var bilen där igen. Dom satte igång och avverkade hela området på ca två och en halv timme. Själv hade jag ingen aning om hur det går till, men det visade sig att man stoppade ner väldigt små tallplantor i ett rör som man stack ner i marken och sköt ner plantan i marken. Snabbt och effektivt!

Nu återsår att se om dom tar sig och hur det blir när dom växer upp.

Fotograferade med mobiltelefon gjorde Harald. Bilderna visar i ordning uppifrån: 'Planteringsfolket har kommit', 'I gång med planteringen', 'Så här ser en planta ut' och 'Tallbebis på plats'. Klicka för större bild.
 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2009-09-24 12:46.