Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,

Ny pump till Sjövik!

Under några somrar - när grundvattennivån sjönk - orkade vår 26 år gamla pump inte trycka upp vattnet 40 m till marknivå, så det kom inget vatten i kranen. Vi beslöt att byta pump och undersökte olika priser från VVS-firmor. Så småningom kom vi fram till att vi nog kunde göra jobbet själva.

Det hela underlättades ekonomiskt genom att vi fick ett generöst bidrag från S:t Göranskommittén, som tillsammans med några tusen kronor från kåren räckte till både ny dricksvattenpump och takstegar. Mer om de senare i ett annat inlägg. Nästa vinstlott var att Lasse visade sig ha bra rabatt på allt vad VVS-delar heter och tillsammans med att vi valde att göra jobbet själva fick vi ihop ekonomin.

En lördag i början av april tog Lasse och Harald upp den gamla pumpen och noterade vad som behövde köpas. Sedan kom en jättelik tankbil och spolade ur brunnen. Att döma av det som kom upp verkade det behövligt ...

Monteringen var inte svår, men en förskruvning satt så fast att den gick sönder när vi skruvade bort den och en ny måste inhandlas. Sedan var der 'bara' att sänka ner pumpen med slang och kabel i hålet. Vi hade hoppats på att kunna ha kvar det gamla motorskyddet, men det gick inte så Lasse fick byta mot ett nytt. Det kanske fanns ett skäl till att kitet innehöll även ett motorskydd! När vi ändå var igång bytte vi två riktigt ärgade kranar.

Nu har vi bra tryck i kranen, trots att varningarna för lågt grundvatten har varit många denna torra sommar.

Se bilder, öppnas i ny flik! Går att starta som bildspel, klicka på de tre punkterna på översta raden.

Klicka för större bild
 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2017-08-27 09:50.