Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,
Nationaldagen 2010

Nationaldagen 2010

 

Även detta år gick Scoutkåren Vikingarna med i Festtåget från Kungsträdgården till Skansen. En gammal och kär tradition.

 

I och med vårt 100-årsjubileum ansökte vi om att få en ny svensk fana i samband med Nationaldagen. Vi beviljades detta men hörde tyvärr inte till de föreningar som valdes ut att få ta emot den ur Konungens hand på Skansen. Men vi hängde inte läpp för det utan tog med den nya fanan till Årets Festtåg.

 

Vi blev inte så många i år, endast 11 stycken. Kanske bidrog alla andra festtillfällen till den ringa uppslutningen, men vi som kom hade ett underbart väder för vår vandring. Vi gick med en musikkår en bit framför oss och en musikkår en bit bakom oss, så musik saknades inte. Sådant gör alla långa vandringar lättare.

 

Det är en lätt underlig känsla att gå mitt i körbanan på Strandvägen och den känslan förstärks av att sidorna kantas av publik och polis (och Militärpolis).

 

Många åskådare såg glada ut när de såg oss, scouter är fortfarande populära. Under kvällen fick vi ett par gånger förklara vilka vi var samt hur man når oss. Att vi dessutom leddes av en trio flickor minskade nog inte förtjusningen. Skylten med föreningsnamnet bars av Erin och fanorna, den svenska och kårfanan, bars av Alice och Louise.

 

De senaste årens fortsättning uppe på Skansen har inte varit något vidare, så vi beslöt att i stället roa oss själva. Vi började med saft och kex, och tog sedan en tur runt de vilda djurens hägn. Älgkalvar, björnar, vargar, järvar och vildsvin fanns bland de betittade, för att inte tala om påfåglarna. En fråga som uppkom var hur de orkar bära upp dessa fantastiska fjädrar.

 

En tanke som slog mig var: är det vi eller de som tittar på konstiga djur?

 

För er som inte var med: Kom med nästa år! Det är en härlig feststämning och en rolig upplevelse (och Skansen är ju alltid Skansen).

 

Nedknappat av

Lennart
 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2010-06-11 10:44.