Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,
Julottan i Oscarskyrkan 2010

Julottan i Oscarskyrkan 2010

Det har blivit en tradition (sedan fyra år) att Vikingarna hjälper Oscars församling vid julottan. Jag hade på julafton gått med ena lyktan med Fredsljuset till scoutlokalen, eftersom man inte får ta med någon öppen eld på SL och reveljen går tidigt nog ändå. Med en släckt lykta, som på julafton hade tagit lågan till min syster, kom jag vid 6-tiden på juldagsmorgonen till scoutlokalen för att tända den medförda lyktan samt ta med våra facklor till kyrkan. Det var ganska stämningsfullt att traska från lokalen ner till Oscarskyrkan med ett antal minusgrader och rätt ordentligt med snö.

 

När jag kom fram till kyrkan möttes jag av de flesta andra deltagarna, och vi började med att tända alla ljusen i kyrkan från lyktorna. Därefter kunde vi sedan tända marschallerna, och slutligen också facklorna, så att alla lågor i och kring kyrkan var tända från Fredsljuset. Därefter ställdes lyktorna med Fredsljuset på golvet bredvid talarstolen snett under predikstolen. Under tiden hade vi fått förstärkning så vi blev 7 scouter: Alice, Amanda, Caroline, Louise, Christoffer, Tyko och Jan..

 

När vi sedan stod utanför med facklorna i händerna och välkomnade besökarna var vi riktigt populära. I år hade dessutom både trottoaren och gatan plogats, så man kunde lätt ta sig fram med rollator för den som så behövde. Förra året måste vi skotta både kyrktrappan samt även hål i snövallen på trottoarkanten, så man kunde komma från gatan till kyrktrappan.

 

Under gudstjänsten var Fredsljuset ett återkommande tema, så även i predikan. Jag blev också ombedd att kliva fram och berätta om Fredsljuset. Christoffer gick med i Evangelieprocessionen, och Amanda, Alice, Louise samt Christoffer gick också senare med kollekthåvarna.

 

Efter gudstjänsten kom det fram några besökare och pratade. Bland annat kom ett par ”tidigare” scoutföräldrar och hälsade. Dessutom tändes ett par dopljus för kyrkan, så att de kunde fortsätta att ha Fredsljuset brinnande ett tag till. Prästen verkade intresserad av att köpa ett par lyktor åt kyrkan, så församlingen kunde få Fredsljuset kanske redan vid vår avslutning nästa år. Med tanke på att en lykta som är lagom nedskruvad kan brinna över 24 timmar på en full tank kan den ju sköta sig själv under perioderna mellan tankningarna, bara man placerar lyktan så den inte hettar upp och kan tända på något skåp eller någon hylla som ligger ovanför lite för nära. Dessutom är det rätt trevligt att hälsas av ett diskret ljussken när man kommer hem på kvällen.

 

Efter julottan var alla deltagarna, plus medföljande föräldrar, inbjudna till familjen Seregard för en julottefrukost. Vi pratade, åt, och hade trevligt. Småningom blev det sedan dags att tacka för oss, och dra sig hemåt. Men man kände sig lite seg senare på juldagen, det hade ju inte blivit så där alldeles tidigt på julafton att gå och lägga sig, men desto tidigare att gå upp på juldagen för att hinna till julottan. Trots detta så var det trevligt, och väl värt att rekommendera till övriga kårmedlemmar!

 

Text och foto Jan

 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2011-01-29 17:06.