Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,
JOTA-rapport 2009

JOTA 2009

Text och bilder: Jan Stigell

 

Petri/SA0APH och Jan/SM0WHH åkte ut till Scoutkåren Vikingarnas scoutstuga på Lovön vid 14-tiden. Ironiskt nog ligger stugan bara några km från FRA! Efter att ha installerat oss började vi kasta upp hisslinor för antenner i ett par lämpliga träd. Därefter hissades en G5RV upp i linorna och med ena dipoldelen upphängd i flaggstången, varefter en teleskopmast med en skivkonantenn för 2/70 restes på gården. Madelene/SM0YLE dök upp lite senare på kvällen.

 

Nästa dag resten en gammal högantennmast m/civilförsvaret, med en long-wire dragen från ett fönster över kronan och sedan ner till ett träd igen i ett upp-och-nervänt V. En motviktslina drogs utmed husväggen och vidare in i skogen. Både antenn och motviktslina var 25 m långa, och kopplade till en automatisk antenntuner som hängde utanför fönstret. Inuti stugan upprättades en HF-station (kortvågsstation, för långa avstånd) samt en 2/70 FM-station (2m – 144MHz, 70cm – 430 MHz, för lokaltrafik) för trafik på olika frekvenser. Såväl G5RV-antennen som long-wiren kopplades till HF-stationen så man kunde välja den antenn som hade bästa hörbarhet.

 

Vid det laget hade scouterna kommit ut till stugan. Vi missade lite av JOTA-hälsningen, men blev sedan incheckade. Därefter började vi ratta runt på banden. Eftersom AMSAT hade frigjort satelliten AO-51 för JOTA-trafik på 2/70-banden gjorde vi flera försök att nå den. Det bästa vi lyckades med, var att få ett svar som vi tyvärr inte kunde läsa, signalen var för dålig. Därefter försvann satelliten ur vår räckvidd igen, och mer fick vi inte denna gång. Under dagen kom dessutom en gammal kårmedlem, Hans Murman-Magnusson som har signalen SM0ETT, ut för några timmar.

 

Efter ett antal kontakter visade det sig att scouterna var mycket svårflörtade att få att prata över radio, det var på lördagen bara den enda tösen som ”vågade” prata med en svensk JOTA-station. Under söndagen blev det sedan en av grabbarna som åtminstone kunde bokstavera sitt eget namn till en engelsk JOTA-station. Deras egna datorer var mer intressanta, framför allt eftersom man kunde spela spel på dem. Nåväl, man skall ju inte tvinga dem att prata i radion, men vi amatörer hade trevligt och pratade med diverse olika stationer.

 

Under söndagen provade vi också en lågeffektstation på long-wire-antennen. Den ”normala” HF-stationen var en IC-746, med 100 W uteffekt, men söndagens station blev en IC-703 med 10 W uteffekt. Ironiskt nog visade det sig att vi fick kontakt med ett antal stationer i England och Skottland, och de använde alla 300 – 400 W plus riktantenn. Ändå gav de oss bättre signalstyrkerapporter än vad vi kunde ge dem!

 

Småningom blev klockan efter 1400 på söndagen, och vi började riva stationen. Därefter följde städning av stugorna och skrivning i gästboken. Till slut kunde vi åka hem och lasta ur alla radiogrejorna, och sedan bära in dem i hissen och därefter i lägenheten. Men vad seg man kände sig på kvällen!


Läs den fullständiga rapporten (PDF)

Alice pratar med HSS - Blidö

Christoffer lyssnar-1

Christoffer lyssnar-2

Förklaring av nivåer

ON7RIS this is SM0WHH - Belgien från Sjövik
 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2010-01-02 13:15.