Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,
JOTA 2008
Text och bilder: Jan Stigell


JOTA hölls i år under helgen 18 – 19 oktober. I år skulle vi dessutom försöka att delta i JOTI ute på Sjövik. En annan nyhet var att årets JOTA-JOTI-helg var en kåraktivitet där alla fick delta, inte som tidigare år att en avdelning hade övernattning med JOTA. Som vanligt skulle Jan, ledare på Sleipner och radioamatör, stå för radioprylarna, medan Hakkapalakka skulle ordna JOTI. Planen var att ha JOTA i storstugan samt JOTI i ledarstugan, och sedan kunde man nyttja även småstugorna för övernattning.

Efter att ha anmält scoutkåren till Svenska Scoutrådets radioscoutgrupp kom efterhand diverse information. Scoutfrekvenser att använda, tider och frekvenser för de nordiska scoutförbundens incheckningar, samt slutligen ett skandinaviskt JOTA-pussel där man skulle utbyta koordinater med andra stationer.

Här lyssnade vi på korta håll
Se bildspel, öka tiden med +-tecknet
JOTA 2008

Utrustningen plockades i ordning, med såväl stationer som antenner för olika frekvensband. Nytt var att ytterligare en radioamatör/scout, Madeleine/SM0YLE, den här gången från Ösmo Scoutkår, skulle delta ute på Sjövik. Någon dag före kom sedan beskedet att ställföreträdande generalsekreteraren i SSF Erik Sellen ville komma ut till Sjövik för att hålla invigningstalet för den svenska delen av JOTA, det fanns tydligen inte någon annan scoutkår i Stockholm som man kände till skulle delta i JOTA. Under fredagen fraktades sedan med Tykos hjälp allting, såväl radioapparaturen som datorerna, ut till Sjövik för att ställas i ordning i respektive stuga inför lördagens officiella incheckning. Madeleine hade på egen hand tagit sig ut till Lovö kyrka där vi plockade upp henne på utvägen. När vi sedan burit ner alla grejor till stugorna inleddes verksamheten med att kasta upp hisslinor för en kortvågsantenn i två träd så det bara var att hissa upp antennen när det blev ljust. Därefter plockades stationerna med sina tillbehör upp på lilla bordet i storstugan.

 

Lördagen inleddes med upprättande av två HF-antenner. En G5RV-dipol hängdes upp via flaggstången i de under fredagskvällen upphängda hisslinorna och kopplades via en manuell antennavstämmare till kortvågsstationen. En long-wire kopplades sedan via en AH-4 automatavstämmare också till kortvågsstationen och drogs över diverse trädgrenar bort mot dasset. Lampstolpen på baksidan var en utmärkt plats att fästa upphängningslinan. AH-4:an fick sedan en motviktslina dragen runt ledarstugan. Därefter restes en teleskopmast med en discone-antenn för 144/430 MHz för lokala kontakter vid gaveln på storstugan. Under tiden hade ett antal scouter kommit ut, några skjutsade av sina föräldrar, men tyvärr hade föräldrarna inte tid att stanna kvar över helgen.

 

Vid det laget hade Erik Sellen kommit ut, och undrade lite hur han skulle bete sig med radion. När han upptäckte att det bara var att använda ett head-set, med såväl hörlurar som mikrofon, blev det lite enklare. När tiden var inne, efter den norska invigningen, hölls talet, varefter Erik tackade för sig och åkte hem. Sedan kom den allmänna incheckningen av deltagande svenska stationer.

 

Vad fick vi då fatt på för stationer? Efter incheckningen, som för vår del sköttes från Hölö Scoutkår på kortvåg, kom lite senare Sparreholms Scoutkår in från Flen. Därefter svarade vi på anrop från Skogstorps Scoutkår i Eskilstuna. När vi sedan provade frekvenser för längre avstånd kom Italien in i lurarna. Det var en scoutkår i Florens som var hos en radioamatör och körde JOTA. En stund senare svarade vi på ett anrop från distriktsledaren i amatörradiodistrikt 0, alltså Stockholms län.

 

Under tiden hade Jan upprättat ytterligare en dipolantenn. Den här antennen var avsedd för så kallad NVIS, alltså Near Vertical Incidence Skywave. Det innebär att man, med en tillräckligt låg frekvens, kan skjuta upp signalen nästan vertikalt mot elektronskikten runt jorden. Fördelen är att man inte når så långt, men man har å andra sidan ingen död zon utan full hörbarhet hela vägen från stationen till kanske 250 – 300 km bort. Vi skulle hjälpa FRO med en ”utbildningsstation”, man hade nämligen en militär utbildning och behövde kortvågsradiostationer att prata med under några minuter. När det var gjort blev det åter JOTA-trafik från Sjövik.

 

Grekland hamnade härnäst i vår logg. Någon timme senare fick vi svar från en scoutkår i Newton Abbot i Storbritannien som vi även haft kontakt med förra JOTA:n. Sedan kom Huddinge Scoutkår in på en lokalfrekvens, de deltog med hjälp från FRO i JOTA för första gången och verkade vilja återkomma även nästa år. Italien kom därefter som lördagens sista station.

 

På söndagen kom en annan FRO:are och radioamatör, Petri, SA0APH, ut för att hjälpa till med radiokörandet. Vi började med en kontakt med en scoutkår i Bergen i Norge, och sedan svarade vi på anrop från Haninge Scoutkår. En spansk station hade många ropande, men med lite envishet och tur svarade han också på vårt anrop. Italien kom på nytt in i loggen, och därefter fick vi kontakt med en JOTA-station i norra Portugal. Småningom avslutades årets JOTA med en kontakt med Världsscoutbyrån i Geneve, följt av en kontakt med Swaziland. Det var några brittiska scoutledare som hade åkt dit ner för att man för första gången skulle köra JOTA därifrån. Inte helt fel med Södra Afrika på ett par koppartrådar!

 

Fascinerande var, att vid flera tillfällen märktes en stor skillnad på de båda antennerna. Long-wiren hade många gånger en starkare signal, medan G5RV-dipolen hade en svagare signal men med mindre störningar. När man skiftade mellan antennerna kunde därför ofta motstationen höras tydligare på dipolen. Bytte man sedan kortvågsband kunde long-wiren vara den bättre antennen. Det finns ett talesätt om antenners funktion som lyder SIAS, ”Suck It And See”, och det stämmer helt. Det går sällan att förutsäga vilken antenn som är ”bäst”, det beror helt på bland annat avståndet mellan stationerna, riktningen på antennen i förhållande till motstationen och vilket frekvensband som används. Självfallet har även antennens längd i förhållande till frekvensen viss inverkan.

 

Sedan var det bara att plocka ihop grejorna, städa samt förbereda hemfärden. Det kom några bilar och hämtade scouterna, och slutligen hade även Jan fått ihop allting. Tänk vad mycket grejor som går åt för att köra konstigheter ibland.

 

Nu undrar ju alla hur gick det med JOTI? Tyvärr lyckades man inte få kontakt, det var en server som strulade. Låt oss hoppas att man vill försöka igen, och då med bättre resultat nästa år!

 

I nedanstående förteckning, som är en förenkling av radiologgen från årets JOTA, ser man i första kolumnen dagens datum, därefter tiden i GMT (svensk sommartid - 2 timmar), därefter motstationens anropssignal följt av frekvensbandet i MHz, sedan kommer sändningssorten följt av motstationens operatörs namn. Sist i tabellen kommer en förklaring av vad det är för station med nationaliteten angiven. En station har även där sin position i en för alla radioamatörer gemensam modell (JN40ID). Som man kan se i tabellen använde vi kortvågsband från 80 till 15 meter samt 2-meters- och 70-centimetersbandet. Det sägs att man inte kan använda så höga band som 15 meter med så låga solfläckstal som det är nu, men det hade i så fall man glömt att tala om för motstationerna! För den som undrar kommer sist en förteckning av använda band och motsvarande frekvens.

 

18   0805    SM0UIE        430      FM       Jan         FRO:are på väg till Huddinge Scoutkår

18   0830    SK6JAM           3,5   SSB     Peter       Starten av ”svenska JOTA:n” följt av invigningstalet av Erik Sellen

18   0902    SK0VW             3,5   SSB     Ingemar   Incheckning JOTA 2008, (Ingemar SM0SYQ) Sverige

18   0927    SK5UM             3,5   SSB     Patricia   Flen, Sparreholms Scoutkår

18   0941    SK5LW              3,5   SSB     Kim          Skogstorps Scoutkår, Eskilstuna

18   1005    IW5EGT          14      SSB     Alessio    Italien, Scoutkåren Florens nr 8

18   1045    SM0TAE/m   430      FM       Robert     Distriktsledare distrikt 0

18   1420    SV9GPV           18      SSB     George    Grekland

18   1557    GB5TDS          14      SSB     Derrick    England, Teignbridge District Scouts on the SW coast near Newton Abbot

18   1702    SL0ZZF        430      FM                      Huddinge Scoutkår

18   1824    IQ0QP            14      SSB     Frank      Italien, JN40ID

19   0632    LA4I                 3,5   SSB     Reidar     Norge, Norr om Bergen

19   0812    SK0YY           144      FM       Mikaela   Haninge Scoutkår

19   0945    EE5KB             18      SSB                    Spanien, Snabb ”hellogood-bye-kontakt

19   1006    IR9BP              21      SSB     Gabry      Italien

19   1010     CT7BRG           18      SSB                    Praian(?) i norra Portugal

19   1246    HB9S               14      SSB     Yves        World Scout Bureau, Geneve (Schweiz)

19   1319     3DA0SS          21      SSB     David       Swaziland, David kommer från Nordirland

 

Våglängd (m)       Frekvens (MHz)

        80                               3,5

        20                             14

         17                             18

         15                             21

          2                           144

          0,7                        430

 

 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2014-10-15 12:01.