Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,

Flyttning av vägbommen på Sjövik, okt 2013

För att slippa obehörig trafik till Sjövik och Prästvik satte vi 2001 gemensamt upp en bom över vägen. Under årens lopp har det visat sig att vi har väldigt olika behov av när bommen ska vara öppen och när den ska vara stängd. För att lösa det problemet beslöts att vi flyttar bommen så att den antingen spärrar bägge vägarna eller bara vägen till Sjövik.

Den gamla stolpen var dels deformerad så att bommen gick trögt, dels så grundligt fastgjuten att det skulle vara ett stort jobb att gräva upp den. Jag inhandlade ett galvat rör ø76 mm och skruvade fast två gängstänger i nederdelen för att hindra stolpen från att vridas.

Söndag 20 oktober satte vi igång. Vi, det var Lennart, Johan och Micke, Tyko, Marie, Anders T och Harald samt Johan K från Prästvik. Att gräva gropen trodde vi skulle vara jobbigt eftersom vägen är iordninggjord med 25 cm hårt packad makadam. Den plats vi bestämde att placera stolpen ligger tydligen utanför, så det gick väldigt lätt. De fyra säckarna grovbetong vi hade räckte inte, så Lennart åkte in och handlade tre till, av vilka vi använde två. När stolpen var uppallad i rätt nivå och stöttad i lod slog vi ner armeringsjärn åt olika håll för stabiliteten. Sedan var det bara att blanda betongen och gjuta.

Under tiden en del av oss var sysselsatta med stolpen letade andra stenar av lämplig storlek, flyttade dem med en hel del möda och placerade på rätta ställen. Detta för att spärra så att det inte ska gå att runda den stängda bommen med bil.

Klicka på bilden för att se bilder, öppnas i ny flik! Går att starta som bildspel, klicka på de tre punkterna på översta raden.

Dagen efter gjorde jag - med hålsåg - fyra hål ø25 mm för låssprinten och snyggade upp lite.

Vägen ner mot Prästvik blev rak och fin, men åt vårt håll är det lite trängre. Möjligen får vi byta en av stenarna mot en stolpe, men det blir i så fall till våren.

Harald
 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2017-09-12 09:15.