Scoutkåren Vikingarna
Scouterna
Måndag 21 januari 2019,

Ledarsegling med Biscaya 30-31 aug 2003

Foto: Margareta Wångby
Förberedelse för segelsättning ...   ... del 2   Storen uppe!
Förberedelse för segelsättning ...   ... del 2   Storen uppe!
Vi seglar!   Både fock och klyvare!   Frukost på däck
Vi seglar!   Både fock och klyvare!   Frukost på däck
Skeppare Anders   Skeppare Kjell   Biscaya vid Mastskäret, St Nassa
Skeppare Anders   Skeppare Kjell   Biscaya vid Mastskäret, St Nassa
Anders revar ...   ... liksom Peter   Ser bra ut!
Anders revar ...   ... liksom Peter   Ser bra ut!
Klart för avgång   Ute på havet   Maggan till rors
Klart för avgång   Ute på havet   Maggan till rors
Jag har mött Biscaya ett antal gånger i Stockholms skärgård och även sett henne ligga i hamn på Vindalsö. Hon har ju ett lite speciellt utseende och man känner igen henne på långt håll. Tanken har ju funnits att det skulle vara kul att få vara med ombord. Därför har jag sett fram emot den sedan länge inplanerade ledarseglingen med Biscaya.

Helgen 30 - 31 augusti 2003 är det äntligen dags! Några tappra tar oss till Vindalsö redan fredag kväll och får en trevlig kväll tillsammans med våra skeppare Kjell och Anders. Lördag morgon kastar vi loss och går för motor till Stavsnäs och hämtar upp resten av gänget tillsammans med all proviant. En deltagare är sjuk och en visar sig inte, så vi blir bara 10 "passagerare".

Efter lastning och en kort husesyn ger vi oss av, hissar segel V om Runmarö och seglar i ca 4 knop. Vädret är bra även om solen inte gassar, och den nordliga vinden gör att vi snabbt kommer in i stagvändandets olika moment under kryssen norrut. Det är inte precis som att segla en modern plastbåt eftersom riggen saknar alla finesser som vinchar och skotråttor, men man vänjer sig snabbt.

Så småningom dör vinden alltmer och det går väldigt sakta förbi Södermöja. Tyko står till rors, så troligen är det hans fel helt och hållet. Det går i alla fall lätt att äta lunch, så Patriks makaroner och falukorv uppskattas. Efter en regnskur kommer vinden igen och det börjar gå bättre. Förbi Oxkobb och Stortistronskär går vi ut över Björkskärsfjärden och efter att ha undvikit grynnorna S och O om Roskär får vi riktig fart. Målet för dagen är Stora Nassa, och vi går in N om Skötkorpharan, tar ner seglen och puttrar sakta upp genom sundet till Mastskäret, där vi lägger till längs berget. Göra i ordning båten går ganska fort och vi hinner med en promenad runt ön före middagen, som äts inne.

Så småningom är det dags för kojning och man upptäcker då att båten kanske inte är så stor som man trodde! Hursomhelst får alla plats och plötsligt är det morgon, frukost på däck i solskenet, disk och förberedelser för avgång. Det har blåst upp mer under natten så vi revar storen i förväg. Ute på större vatten sätter vi fock och klyvare och tycker att det räcker så. Vi seglar söderut, förbi Björkskär och ner mot Sandhamn, N om Korsö girar vi västerut för att komma in i farleden mot Vindalsö. Seglen ner, tillägg och förtöjning. Efter städning och "nattning" av Biscaya blir det en stunds väntan på taxibåten. Själv puttrar jag hemåt i motvinden över Kanholmsfjärden.

Sammanfattningsvis har det varit en fin helg, trevlig samvaro och en ny upplevelse för de flesta. Den allmänna meningen var att vi ska göra om det här om några år.

Tack Maggan, för att du ordnade det här! Tack även till våra trevliga skeppare Kjell och Anders!

Vid tangentbordet
Harald

Klicka på bilden för att förstora. Tillbaka med back-knappen.
 
Webmaster Harald Kuntze (webmaster at vikingarna.net). Sidan uppdaterad 2008-11-30 14:35.